Bachl EPS (Styropor®) – dokazana toplinska izolacija

EPS tvrda pjena je vrlo dobar izolacijski materijal, bez kojeg više nije moguća moderna, energetski učinkovita gradnja. Desetljećima korišten u građevini, vrlo je poznat i često korišten građevinski materijal. EPS znači sigurnost u pogledu toplinske i zvučne zaštite. Stiropor se sastoji od 98% zraka i 2% polistirena. Kao gotov proizvod stiropor je – tehnički izraz; ekspandirani polistiren (EPS) – najvećim dijelom od prirodnog materijala – zraka.

Proizvodnja EPS je ekološki prihvatljiva. Od početka proizvodnje plin pentan koristi se kao sredstvo za pjenjenje, koji ne oštećuje ozonski sloj u stratosferi i ne ubraja se u tipične stakleničke plinove.

Sirovine za proizvodnju su stirol i pentan, te procesom polimerizacije u zatvorenom postrojenju (kalupu) nastaje ekspandirani polistirol. Proizvodnja pjenastog materijala je vrlo jednostavna i odvija se u nekoliko koraka, gdje se granulat polistirola i sredstvo za pjenjenje zagrijavaju vodenom parom i pomoću pjenila polistirol ekspandira.

Zbog svojih izvrsnih izolacijskih svojstava EPS čini aktivnu zaštitu za okoliš. Na temelju niže potrošnje energije za zagrijavanje zgrade, ugradnjom toplinske izolacije, drastično se smanjuje emisija stakleničkih plinova, kao što je ugljični dioksid, sumporni dioksid i dušikov oksid.